România intră în recesiune. Anunțul făcut de Fondul Monetar Internațional
Sunt vești proaste pentru România. Potrivit Fondului Monetar Internaţional, țara noastră intră în recesiune. FMI şi-a revizuit semnificativ estimările privind creşterea economiei româneşti în 2022, de la 4,8%, cât estima în toamnă, până la 2,2%, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook“, publicat marţi, 19 aprilie. Astfel, economia românească va încetini de la un avans de 5,9% în 2021, până la 2,2%, anul acesta.
FMI a anunțat că țara noastră intră în recesiune
Cât despre inflaţie, instituția financiară internaţională şi-a revizuit semnificativ estimările, prognozând ca România va înregistra în 2022 o creştere medie anuală a preţurilor de 9,3%, de două ori şi jumătate mai mult decât avansul de 3,4% prezis în toamna anului trecut. De asemenea, ritmul de creştere a preţurilor va încetini la 4% în 2023.
Pentru deficitul de cont curent al țării noastre, dacă în toamnă, FMI miza pe un sold negativ de 5,5% din PIB, în prezent, prognozează că acesta va urca până la 7% din PIB. Anul viitor se va reduce uşor la 6,5% din PIB.
Economia românească, puternic afectată de mai mulți factori
În luna februarie, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a revizuit în scădere la 4,3% prognoza privind avansul Produsului Intern Brut, de la 4,6% cât estima anterior, din cauza şocului inflaţionist din ultimul trimestru al anului trecut şi a valului cinci al pandemiei de coronavirus. De precizat că economia românească a înregistrat un avans de 5,9% în 2021, comparativ cu 2020.
Ce se întâmplă la nivel global
La nivel global, Fondul Monetar Internațional subliniază că perspectivele economice s-au înrăutăţit semnificativ, comparativ cu estimările din luna ianuarie 2022. În iarnă, instituţia prognoza că revenirea economiei mondiale se va consolida începând din al doilea trimestru. Între timp, perspectivele s-au deteriorat pe fondul invaziei rusești din Ucraina. Războiul a provocat o criză umanitară în Europa de Est şi sancţiuni destinate să pună presiune pe Rusia ca să înceteze ostilităţile.
„Acest raport prognozează o creştere economică mondială de 3,6% în 2022 şi 2023, cu 0,8 respectiv 0,2 puncte procentuale mai puţin decât prognoza din luna ianuarie. Revizuirea reflectă în principal impactul direct al războiului asupra Rusiei şi Ucrainei şi consecinţele mondiale“, explică FMI.
Criza refugiaților ucraineni va înmulţi presiunile economice în Europa
Organizația financiară internaţională FMI atrage atenţia asupra faptului că fuga a peste patru milioane de cetăţeni ucraineni în ţările vecine, în special în Polonia, dar şi în România, Republica Moldova sau Ungaria, va înmulţi presiunile economice în regiune.
În perioada 18-24 aprilie 2022, se organizează reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale (BM), evenimente care se desfăşoară în format hibrid din cauza coronavirusului. De regulă, la aceste ceremonii de la Washington participă aproximativ 10.000 de oficiali guvernamentali, jurnalişti, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai societăţii civile din întreaga lume.